Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2023 19:44 - Трудно се намира черна котка в тъмна стая, особено когато тя не е там - КОНФУЦИЙ
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 1038 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.05.2023 19:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
закачка с ChatGPT

ChatGPT:
Изразът, който споменавате, "Трудно се намира черна котка в тъмна стая, особено когато тя не е там", обикновено се приписва на Конфуций, но в действителност не е от неговите изречения. Този израз е по-скоро пример за пародия или шега, която се пренебрегва от факта, че тъмната стая е непрозрачна и е невъзможно да се различава черната котка, независимо дали е там или не.

 

Конфуций (Кун Фуцу) беше китайски мислител, философ и учител, живял през 5-ти век пр.н.е. Той е известен със своите учения и философски принципи, които са събрани в сборника "Аналекти". Въпреки че тази цитат не е свързан с него, Конфуций има много други известни изречения, които развиват идеите му за морал, обществени отношения и управление.

Сборникът "Аналекти" (на китайски: "Лун юй") е една от най-известните работи на Конфуций, която събира неговите учения и философски принципи. Този сборник представлява записки и диалози, събрани от неговите ученици и последователи.

В "Аналектите" Конфуций разглежда различни аспекти на живота, моралните ценности, обществените отношения и управлението. Той се фокусира върху това как да се постигне хармония и благоденствие чрез развитие на мъдростта и достойнството. В работата си Конфуций настоява за възвишени морални принципи като честност, справедливост, уважение към старите, доброта и взаимно разбирателство.

Сборникът "Аналекти" е оставил значително наследство в китайската култура и философия. Той е използван като основа за развитието на конфуцианското учение и е имал голямо влияние върху китайското общество през вековете. В съвременността "Аналектите" продължават да бъдат изучавани и тълкувани като важен източник за разбиране на мъдростта и етичните принципи на Конфуций.

image

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1829810
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565