Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2023 12:27 - Мила Родино...мерси за цирка...
Автор: dokito Категория: Политика   
Прочетен: 358 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Да живееш в интересни времена било проклятия според древните китайци, аз обаче се кефя на бързата – около 30 годишна еволюция – на тоталитарната патрокрация в лицето на Българската Комунистическа Партия, през мимкрията на хаос-демокрацията, до опитите за съвременен ренесанс на патрокрацията в лицето на Иван Костов /“ще строим Костовизъм, по продължителен от Сталинизма“ – помните и тази простатия нали?/ и ББ-орисово месианство, а именно че е едновременно и призван и единствен избран да „оправи“ държавата.

Естествената рожба на горепосочената еволюция бе раждането на ОЛИГОКРАЦИЯТА и у нас – това е форма на управление, при което малка група хора, типично членове на финансовият и/или потилическият елит на държавата използват своето социално влияние, за да добият политическа власт която се разпростира и върху цялото правителство и други обществени институции, априоре голяма част от тях би трбвало да са независими...Естествено тази така добита политическа власт се ползва за лично облагодетелстване предоминантно, като за населението се отделят не повече от 15-25% от принадената стойност/годишно, колкото да няма социални бунтове и вълнения, а останалото се прибира чисто партийно...

Олигокрацията обаче бива корпоративна, както е в САЩ, или партийна, както е у нас и в Русия /примерно де.../.

Олигокрацията обаче е съпроводена с много колурция, непотизъм и липса на разбиране нуждите на обикновените хора, което е и предпоставка за нейната промяна. Естествено една война винаги е добре дошла, за да набие канчетата в главата на матеряла, и да му покаже колко е слаб и беззащитен срещу /примерно/: фашистите, спекулантите, кожодерите, мафиотите и т.н.герои на нашето ежедневие...

Най-често за щастие обаче Олигокрацията еволюцира в Теокрация, Израел е на път към такава трансформация, където властта се основава на религиозни вярвания като водачи при взимане на решенията в обществен интерес.

Теокрацията има също така различни политически форми: от монархиите където се фаворитизира религията, до демократични общества, които са сигнификатнто повлияни от здрави религиозни принципи...

Например в Русия вече се кълнат върху Библията, а ние изоставаме защото у нас е по-честно депутатите да се кълнат върху Наказателният Кодекс!




Гласувай:
0


Вълнообразно


1. blog13 - Е а според мене, виновни са не ком...
12.04.2023 13:35
Е а според мене, виновни са не комунистите а Римската империя. Още й сърбаме попарата.
цитирай
2. blog13 - цитат: "Например в Русия вече ...
12.04.2023 13:41
цитат: "Например в Русия вече се кълнат върху Библията, а ние изоставаме защото у нас е по-честно депутатите да се кълнат върху Наказателният Кодекс!"

Ето и тука не си в час. Идеята да се кълнеш има смисъл и произлязла именно от клетвата пред бога. Това си е чиста теокрация, която базира на суеверие - че Бог вижда и ако излъжеш, лъжеш всемогъщия, от който не можеш да се скриеш. После ще си имаш проблеми в задгробния живот.

Левски пред какво е заклевал членовете на комитетите?

Изобщо, клетвата, в пост теократичните общества се е променила неестествено и нелогично. Примерно военната клетва в социалистическа България не е пред бога. Но произтича от военната клетва в предсоциалистическа България, която е пред Бога.

А и ако не се лъжа, в САЩ, кога някой се кълни, вкл. в съда, се кълне именно пред свещените писания.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dokito
Категория: Политика
Прочетен: 316507
Постинги: 298
Коментари: 421
Гласове: 120
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930